Skrevet af Trine Bitsch
Er du nervøs for at begå fejl, når du holder tale? Måske fordi du selv er en hård dommer til familiefesterne? Eller måske fordi det er lykkedes for tante Oda at holde verdens mest pinlige taler ved hver eneste familiebegivenhed?
Frygten for at fejle under fremførelsen af offentlige taler er noget, de fleste mennesker går rundt og kæmper med. En undersøgelse viser, at hele 45 % af danskerne frygter at holde tale foran andre. Alene tanken om at holde en tale, der er så pinlig, at stilheden larmer, kan tage pusten fra de fleste.
Ikke desto mindre har de fleste af os formentlig overhørt mindst en pinlig tale i karrieren. Men hvordan sikrer man sig ikke at falde i fælden? Her finder du en liste over de typiske fejl, talere begår.
Fejl 1: Du er for kritisk
Man siger, at gode taler er ærlige. Forstået på den måde, at hvis en tale bliver for rosenrød, så har vi svært ved at tro på dens oprigtighed. Men det betyder ikke, at der er frit lejde til at sige alt det, du normalt er bange for at sige. Kritik skal aldrig afleveres i en tale. Du må gerne drille kærligt, men hvis du ikke har andet end kritiske eller sarkastiske bemærkninger i lommen, så er det langt bedre at droppe talen.
Fejl 2: Du holder talen, fordi du vil vise, hvor sjov du er
Det er aldrig nogen god idé at holde tale, fordi man gerne vil vise ens egne kvaliteter som performer. Du bør kun rejse dig op og tage ordet, hvis du har noget på hjerte. Når du holder tale, bør fokus altid være på modtageren af talen og ikke på dig som afsender. Du kan hurtigt teste, om dit fokus er korrekt ved at spørge dig selv, hvad hovedpersonen får ud af dine pointer. Hvis hovedpersonen ikke får noget ud af dine pointer, så stryg dem igen.
Fejl 3: Du prædiker lige så længe som præsten
Det er ikke ret mange mennesker, der bruger søndagen i kirken for at høre præsten prædike. Mange opfatter det som kedeligt, når ordene flyder i en relativt uendelig lang strøm. Det er en god pointe at have med sig, når man selv skal sætte sig ned for at skrive tale. Det handler ikke om at lave en tale så lang som muligt, men derimod en kort og præcis tale. 10 minutter er maksimalt den tid, en tale må vare.
Fejl 4: Du er for sarkastisk
I jagten på at være sjov og underholdende kommer du til at blive for sarkastisk. Sarkasme er en ret normal måde at omgås hinanden på i Danmark. Og det kan gå i nogle selskaber, men du skal være varsom med at være for sarkastisk, da det kan få dig til at virke ondskabsfuld. Så er du i tvivl, om det er passende eller ej, så undlad sarkasmen. Hvis den bliver for dominerende, kan det give indtryk af, at du måske slet ikke er glad for festens hovedperson.
Fejl 5: Du har ikke øvet dig nok
De fleste mennesker bruger rigtig mange kræfter på at skrive en god tale, og så opfatter nogle arbejdet som afsluttet. Men én ting er at skrive en god tale, noget andet er at fremføre den. Det kræver øvelse at blive en god performer. Som med alt andet i livet kræver det øvelse at blive god. Så hvis du skal holde tale, så øv dig gerne foran spejlet, eller hold talen for en ven eller veninde, så du får styr på din fremførelse.