Mange af de amerikanske præsidenter kan noget med ord. Det må vi erkende. Men når vi zoomer helt ind, hvilke præsidenter har så leveret de absolut bedste taler i historien? Vi vover pelsen og kårer tre styks her.
Når vi kigger på de amerikanske præsidenttaler, har der været virkelig mange perler. Men hvis vi bliver presset til at fremhæve tre, så falder valget på Abraham Lincolns Gettysburg address, John F. Kennedys Inaugural address og Barack Obamas Democratic National Convention keynote address. Vi forklarer her hvorfor.
Abraham Lincoln
(1863 Gettysburg address)
Præsident Abraham Lincoln står tydeligt frem i historiebøgerne med sin Gettysburg-tale. Den bliver af mange retorikere og historikere anset for at være den absolut bedste tale i amerikansk historie. Den label får en tale selvfølgelig ikke uden god grund.
Gettysburg-talen har fået ikonisk status, nok ikke mindst fordi den er utrolig kort og stramt struktureret. På kun to minutter og med 275 ord lykkedes det for præsident Abraham Lincoln at skrive sig ind i historien.
Oprindeligt troede Lincoln ikke engang selv på, at talen ville få betydning, udover situationen den blev holdt i. Men han tog fejl.
Præsident Abraham Lincoln leverede sin korte Gettysburg-tale midt på den slagmark, hvor slaget ved Gettysburg blev udkæmpet samme år – altså i 1863. Slaget bliver i dag anset for det blodigste under den amerikanske borgerkrig. Ikke færre end 51.000 soldater mistede enten livet eller blev alvorligt sårede.
At det så lykkedes for Lincoln med så få ord at bevæge den amerikanske befolkning, var måske overraskende i øjeblikket. Men når vi kigger på talen retrospektivt, så er den opsigtsvækkende på den måde, at det på kun to minutter lykkedes for Lincoln at levere et budskab om både håb og om beslutsomhed.
Han markerer sig i talen som en leder, der ikke er bange for at vise vejen. Lincoln er ikke i tvivl om, at Amerika er værd at kæmpe for. Men i samme omgang anerkender han, at krige er forfærdeligt, og at det derfor vil endnu mere forfærdeligt, hvis man taber den. Ikke mindst fordi tabene har været så enorme.
”It is rather for us to be here dedicated to the great task remaining before us—that from these honored dead we take increased devotion to that cause for which they here gave the last full measure of devotion—that we here highly resolve that these dead shall not have died in vain—that this nation, under God, shall have a new birth of freedom, and that government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth.”
John F. Kennedy
(1961 Inaugural address)
John F. Kennedys tiltrædelsestale blev leveret den 20. januar 1961. Talen er helt særligt, og den er i dag blevet ikonisk. For den demonstrerer John F. Kennedys overbevisende sproglige og retoriske evner.
Det retoriske overskud i denne tale er sjældent set magen til. Derfor har netop denne tale også inspireret mange efterfølgende præsidenter og har sat standarden for, hvad man kan forvente af en tiltrædelsestale.
Modsat Abraham Licolns Gettysburg-tale, så er præsident John F. Kennedys tiltrædelsestale lang. I hvert fald når man sammenligner direkte. Kennedy bruger 1.366 ord på at byde embedet velkommen. Og mange af formuleringerne bliver stadig citeret den dag i dag.
For Kennedys brug af Kaisme har gjort, at den har fået et liv efter sin tid. Flere kendte kaismer lever endnu – og vi kender dem.
Som for eksempel:
“Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.”
“Let us never negotiate out of fear. But never let us fear to negotiate.”
Barack Obama
(2004 Democratic National Convention keynote address)
Barack Obama skriver sig uden tvivl også ind i historiebøgerne. Ikke kun fordi han er den første mørke præsident, men også fordi han har et retorisk talent udover det sædvanlige. Hans måske bedste eller i hvert fald mest afgørende tale, leverede han endda, før han blev præsident.
Barack Obamas tale under det demokratiske konvent blev afholdt tilbage i 2004, da Barack Obama selv var kandidat til det amerikanske senat i Illinois. Barack Obama leverede en 17 minutter lang tale, hvor han gav sin fulde støtte til præsidentkandidat John Kerry.
Talen skabte stor opmærksomhed omkring Barack Obama og gjorde ham til et amerikansk fænomen. Der er ingen tvivl om, at netop denne tale banede vejen for hans videre rejse imod Det Hvide Hus.
Flere udnævnte efter talen Barack Obama som en superstjerne og sammenlignende ham med historiske personligheder som Martin Luther King Jr. og John F. Kennedy.
Talen udmærkede sig ved sin nerve og markante brug af patos. Det fik folk til næsten at tabe underkæben. Budskabet var præcis det, amerikanerne ville høre på det tidspunkt, så der var helt klart også et element af timing kombineret med et særligt retorisk overskud.
“Tonight, there is not a liberal America and a conservative America; there is the United States of America. There is not a black America and a white America and Latino America and Asian America; there’s the United States of America.”
Vi har her givet vores bud på de største præsidenttaler gennem tiden. Har du brug for hjælp til at skrive din næste tale, så kontakt os på info@dansketaleskrivere.dk