Spontan tale stiller helt andre krav til dig som taler end forberedelsen med et manuskript. Men kan man komme uden om at være en dygtig, moderne leder uden at beherske begge discipliner?
Der er helt forskellige krav til den spontane og den forberedte tale, men faktisk kan du træne kompetencer, så du bliver dygtig til begge discipliner. På den måde vil du signalere meget mere ro, tilstedeværelse og nærvær, når du leder dit team, klasserummet eller arbejder på ledelsesgangen.
Forskellen på forberedt og spontan tale
En forberedt tale er karakteriseret ved at være gennemtænkt. Den er struktureret og planlagt fra start til slut. I modsætning til den spontane tale, der opstår i nuet og kræver hurtig tænkning. Hver taledisciplin har selvsagt sine styrker og udfordringer, hvilket gør det endnu mere vigtigt at beherske begge to.
Den forberedte tale er planlagt
Når man bliver bedt om at holde en tale, ved man præcis, hvem man taler til, og hvad man vil sige. Budskabet er tydeligt, og hvis det er en god tale, er der også styr på strukturen og overskud til timingen. Så en forberedt tale kan altså give taleren en følelse af kontrol og ro – og hvis den er velskrevet, kan den endda styrke talerens troværdighed.
Den spontane tale opstår uden varsel
Når du skal tale spontant, handler det om at træffe hurtige beslutninger, og erkende, at ens formuleringer ikke kan være perfekte. Det er heller ikke målet. Derimod handler den spontane tale om at være til stede og give et svar, når situationen kræver, at man tager ordet. Det handler helt basalt om at være til stede og turde tale, selvom ordene ikke er planlagt. Så hvor den forberedte tale giver dig mulighed for at gennemtænke hvert eneste ord, giver den spontane tale dig mulighed for at virke nærværende.
Guide til spontan tale:
•Brug korte sætninger og præcise ord.
•Lad være med at bekymre dig om at lyde perfekt.
•Fokusér på at få dit budskab ud hurtigt og klart.
•Reagér på situationen og vær autentisk.
•Træn din evne til at tale i nuet.
•Tænk i faste strukturer eller opskrifter for din spontane tale.
Ikke et enten eller, men et både og
Forberedte taler giver dig en mulighed for at fremstå topprofessionel og selvsikker. Budskabet i en god forberedt tale er typisk så klart og gennemarbejdet, at du ofte vil imponere. Det kræver dog ofte en erfaren hånd at få nærvær i en forberedt tale, så den ikke virker robotagtig og upersonlig.
Spontan tale har den fordel, at den typisk får afsenderen til at virke ægte, fordi svarene opstår i nuet. Publikum kan mærke din umiddelbare reaktion, og det skaber nærvær.
Dyrk begge taleformer
Hvis du vil udvikle dig som formidler, så træn begge talediscipliner. For hvor den forberedte tale giver sikkerhed og styrke, træner den spontane tale din evne til at improvisere og tilpasse dig situationen. Hvilket netop er de to kompetencer, som vi ser hos de bedste formidlere i verden.
Spontan tale kræver ro og koncentration
Når du bliver sat i situationer, hvor du skal tale spontant, er det en god idé at fokusere på din vejrtrækning. Ro er grundforudsætningen for at virke tilstedeværende.
Når du taler spontant, er det afgørende, at du ikke svarer i blinde, men giver dig selv lov til at tænke dine svar igennem. Det skal selvfølgelig heller ikke blive kunstigt. Derfor er det altid en god idé at bygge dine svar op. Pointe for pointe.
Hvad kan du gøre for at forbedre din spontane tale?
Selvom det måske lyder modsætningsfyldt, kan det trænes at blive god til spontan tale. Det handler grundlæggende om at udstyre sig selv med de rigtige træningsteknikker. Så bliver det meget lettere og mindre angstprovokerende at svare på spørgsmål og omfavne spontan tale.
Så hvis du har fået blod på tanden, så book enten en workshop med fokus på de to meget forskellige talediscipliner, et coachingforløb eller tilmeld dig næste SPEAKER CORNERS event ved at sende en mail til info@dansketaleskrivere.dk.