Skrevet af Trine Bitsch
Hvis du skal holde bryllup og gerne vil holde dig til etiketten, så handler det om at få styr på de formelle traditioner, der knytter sig til bryllupsfesten. Det gælder også talerækken til et bryllup. For det er på ingen måder tilfældigt, hvornår du kan rejse dig og klirre på dit vinglas under en bryllupsfest. Det er givet på forhånd, hvornår du må rejse dig og holde din tale. Din plads i talerækken afhænger helt af din forbindelse til brudeparret.
Hvis du er inviteret til stort bryllup eller skal arrangere et, så er der helt formelle regler for, hvornår hvem må holde tale. Der er en traditionel talerække til et bryllup, som den unævnte toastmaster typisk vil følge til punkt og prikke. Der kan selvfølgelig være særlige årsager til at rækkefølgen må ændres. Det kan være sygdom i brudeparrets familie, der gør, at en tale må rykkes frem eller tilbage på aftenen. Men som hovedregel overholdes talerækken til et bryllup.
De to uformelle bryllupstaler til et bryllup
Den første der siger noget til et bryllup er altid værten. Det er typisk enten brudeparrets forældre eller gommen selv, der har den rolle. Værtens opgave er at byde velkommen og forklare, hvordan aftenens vil forløbe. Værten vil derudover udpege aftenens toastmaster for bryllupsgæsterne. Toastmaster vil derefter tage ordet som nummer to. Her vil toastmasteren forklare gæsterne lidt mere detaljeret om, hvordan aftenen vil skride frem, og at han vil sørge for, at alle talerne kommer i den rette rækkefølge. Så hvis nogle af gæsterne i selskabet har en bryllupstale, en sang eller et indslag, er det altså toastmasteren, gæsterne skal henvende sig til.
Talerækken til et bryllup
1) Den første formelle tale til et bryllup er altid brudens far. Brudens fars opgave er klar. Han skal vise støtte til sin datter og de valg, hun har truffet. Brylluppet er en kærlighedsfest og fars opgave er at udvise sin store kærlighed til sin datter. Brudens far vil typisk fortælle, at han sætter pris på sin datters valg af mand og dermed byder brudens far gommen formelt velkommen i familien.
2) Den næste der rejser sig op for at tage ordet er brudgommen. Han vil takke brudens forældre og sine egne forældre for eventuelle økonomiske bidrag til festen, medmindre han selv har betalt for festen. Gommen vil desuden takke brudens forældre for, at de har opfostre deres datter til den kvinde, hun er og fortælle alle gæsterne, hvorfor han derfor er verdens heldigste mand.
3) Herefter er det forloveren eller best mans tur til at holde sin bryllupstale. Best man vil typisk dele sit indgående kendskab til gommen og have et par anekdoter, der kan illustrere, hvorfor bruden er faldet for gommen.
4) Den næste tale i rækken er gommens far. Han vil i sin bryllupstale primært henvende sig til bruden, som han vil byde velkommen i sin familie.
5) Den sidste formelle taler er bruden, hvis hun ønsker at tage ordet, er det altså formelt først som den femte taler. Medmindre man tæller de indledende taler med kommer bruden først på som nummer syv i talerækken.
Når bruden har holdt sin tale, så er talerækken fri. Det betyder, at andre venner eller familiemedlemmer, der har lyst til at holde en bryllupstale eller underholde kan gøre det herefter. Det skal bare aftales med toastmasteren, der med hård hånd styrer talerækken til et bryllup.
Har du brug for hjælp til at skrive din tale, så er du meget velkommen til at tage kontakt til os. Vi vil hellere end gerne skræddersy din personlige bryllupstale i samarbejde med dig.