Skrevet af Trine Bitsch
Der findes klassisk set tre typer af taler nemlig den politiske tale (den deliberative tale), retstalen (den forensiske tale) og lejlighedstalen (den epideiktiske tale). Aristoteles kategoriserede dem allerede tilbage i antikken i værket Retorik. Og de har siden dengang stået som de tre klassiske talegenrer, som sidder på rygraden af enhver taleskriver.
I dag findes der et hav af forskellige lejlighedstaler og politiske taler med helt særlige karaktertræk og måder at organisere sig på. Vi har samlet en liste, der opremser de mest kendte lejlighedstaler og politiske taler, som de fleste danskere støder på i løbet af et år.
Typer af taler i løbet af året
Studentertalen
Bryllupstaler
Bestman-taler
Begravelsestaler
Sankt Hans taler
Konfirmationstaler
Nytårstaler
1. maj taler
Grundlovstalen
Åbningstaler
Valgtaler
Bekendelsestaler
Organisationstaler
Du skal være opmærksom på, at når du sætter dig ned for at skrive din tale, så har de forskellige typer af taler helt forskellige funktioner i samfundet. De politiske taler har typisk et mål om at overbevise potentielle vælgere om at stemme på dem. Mens lejlighedstalerne typisk handler om at hylde en person eller en begivenhed. Derfor vil der også være langt flere argumenterende dele i en politisk tale, da den søger at overbevise vælgere om at træffe kloge beslutninger. Lejlighedstalen er derimod funderet på den gode fortælling eller historie.
Lejlighedstalen måler temperaturen på talers troværdighed
Historisk set har der været set ned på lejlighedstalen, men man skal ikke tage fejl af, at den også historisk set har haft en vigtig funktion hos både politikere og ledere. En god lejlighedstale vil i sidste ende smitte positivt af på talens troværdighed. En lejlighedstale er typisk mindre kontroversiel end en politisk tale og er derfor et vigtigt instrument for både politikere, ledere og andre offentlige skikkelser. For politikere er det helt afgørende, at de virker troværdig på deres vælgere, ellers vil det være umuligt at overbevise vælgerne om at sætte et kryds i stemmeboksen i sidste ende.
En god tale er i virkeligheden en god fortælling
Skal du skrive en lejlighedstale, er det altså afgørende at tænke på, hvordan du vil skabe en god fortælling om personen eller begivenheden, du vil hylde. Hvis du mangler inspiration til, hvordan du skal gribe opgaven an, kan det være en god idé at gennemlæse et eventyr af for eksempel H.C. Andersen. I eventyret kan du se, hvilke teknikker der skal være tilstede for at skabe en god fortælling. Og du kan sagtens hente inspiration i skønlitteraturen til en anderledes intro på din tale. Faktisk er det helt normalt, at taler henter virkemidler i skønlitteraturen. Det magiske tre-tal, som vi kender fra eventyret, bliver også hyppigt anvendt i gode tale.
Eventyret er en god inspirationskilde til lejlighedstalen
En god fortælling er bygget op omkring suspence, hvilket vi også ser i eventyrerne. Her vil vi have en helt/heltinde, der længes efter noget. Men det her noget, er sjældent lige til at opnå. Vores hovedperson møder modstand. Det er en lidt forsimplet måde at se eventyrer på, men det kan give dig en idé om, at gode fortællinger ofte vil bygge på en konflikt imellem en hovedperson der begærer noget, som han eller hun ikke umiddelbart kan få. Inden for litteraturteorien arbejder man med aktantmodellen, der netop er et redskab til at analysere gode fortællinger med. Aktantmodellen benyttes ret ofte på netop eventyrer, men kan i virkeligheden også være et sjovt redskab til at opbygge en spændende lejlighedstale med. Hvis man altså har mod på en helt andet form for tale.
Har du brug for sparring eller hjælp til at skrive din næste tale? Så sidder vores professionelle team sidder klar til at hjælpe dig.